کاوش موضوع علوم عقلی
صفحه اصلی
علوم عقلی
حکمت عملی که مراد از آن علم به مصالح حرکات ارادی و افعال صناعی انسان بر وجهی است که بنظام احوال معاد و معاش بینجامد و برای وصول بکمال انسانیت بکار آید و آن بر سه قسم است:
الف) علم تهذیب نفس یا تهذیب اخلاق.
ب) علم تدبیر منزل
ج) علم سیاست مدن
در مقدمة همه علوم عقلیه یا ذهنیه علوم آلیه یا علوم منطقیه قرار دارد که به نه قسمت تقسیم میشود بدین شرح:
المدخل (ایساغوجی) – المقولات (قاطیغوریاس) العباره (باری ارمینیاس) تحلیل القیاس (اناالوطیقای اولی) البرهان (انا لوطیقای ثانی مشهور بابود قطیقا) جدل (طوبیقا) المغالطین یا حکمه المموّهه (سوفسطیقا) الخطابه (ریطوریقا) الشعر (بوطیقا).
در واقع به تصورات کلّی «معقولات» نیز میگویند.
۳. مفاهیمی که غالباً به عنوان اوصاف اشیاء خارجی و مبیّن احوال و روابط و نحوهٔ وجود آنها شناخته میشوند. این گونه مفاهیم فردی در خارج چه به صورت جوهر و چه به صورت عرض وجود ندارند، اما در عین حال اشیاء خارجی به آنها متصف میشوند، بلکه مفاهیم فلسفی مانند علت و معلول، وحدت و کثرت و امکان و وجوب از این سنخاند. این دسته از مفاهیم را «معقولات ثانیه ی فلسفی» مینامند. این گونه مفاهیم از آنجا که مسبوق به ادراک حسّی نبوده و صورت محسوسی از آنها در ذهن نداریم ادراک آنها با تأمل و تحلیل ذهنی صورت میگیرد، که این امر قدرت ذهنی و رشد عقلانی خاصّی را طلب میکند، و لذا درک بسیاری از این مفاهیم برای اذهان بسیط دشوار است.... بیشتر در ویکی پدیا